بازاریابی موبایل یکی از روش ها و تکنیک های دیجیتال مارکتینگ و دیجیتال برندینگ به حساب می آید. در این مقاله مروری خواهم داشت بر اهمیت این تکنیک بازاریابی.
بر اساس رشته تحصیلی اولیه ام همیشه علاقه خاصی به استفاده از فناوری اطلاعات در حوزه ی کسب و کار داشتم وشاهد این بوده ایم که در سال های قبل این فناوری در جای جای کسب و کارها رخنه کرده و بخشی جدایی ناپذیر از کسب و کار ها شده است. از جمله می توان به سیستم های اتوماسیون اداری، بایگانی ها و سیستم های نرم افزاری مالی و حسابداری اشاره نمود اما امروزه شاید وابستگی کسب و کار ها به ابزار های دیجیتال چندین برابر شده است و مقاومت مدیران در عدم استفاده از فناوری های نوین فقط و فقط باعث تضعیف کسب و کار آنها می گردد.
هرچند سالهاست که مدیران اقدام به راه اندازی وب سایت های تجاری جهت معرفی خدمات و محصولات خود در فضای مجازی نموده اند اما هنوز هم به دلیل عدم پیاده سازی سیستم های نوین اطلاع رسانی و بازاریابی دیجیتال شاهد عدم کارآیی لازم این وب سایت ها هستیم.در حالیکه تأثیر فضای مجازی بر مشتریان رو به گسترش است اما غالباً مدیران برنامه شخصی را برای حضور در این عرصه ندارند.
با اشاره به آمار دقیق وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و نظام پایش شاخص های فناوری اطلاعات در سال ۹۳ضریب نفوذ تلفن همراه در ایران ۸۵ درصد می باشد و شاید نیمی از این افراد از تلفن های هوشمند و متصل به اینترنت استفاده می کنند که رقم های قابل توجهی می باشد.
حال سئوال مهم اینجاست، سازمان ما چه برنامه ی مشخصی برای ارائه خدمات و معرفی محصولات از این طریق دارد؟
اجازه دهید بهتر به این موضوع نگاه کنیم.هم اکنون ضریب نفوذ اینترنت در کشورهای پیشرفته حدود ۸۰ درصد و در ایران حدود ۳۵ درصد می باشد و با توجه به برنامه توسعه فناوری اطلاعات در کشور در چند سال آینده شاهد افزایش روز افزون تعداد کاربران اینترنت و بالاخص در فضای مجازی استفاده می کنیم شرایط فعلی برای سالهای آینده مطلوب نخواهند بود و شرکت ها و سازمانها با توجه به شتاب و توسعه اینترنت همراه حتماً می بایست برنامه مدونی را برای سیستم بازاریابی موبایل خود داشته باشند.
در چندسال اخیر طبق آخرین تحقیقات صورت گرفته بیش از ۵۰ درصد مردم خدمات مورد نیاز خود را از طریق جستجو در گوگل و سایر موتورهای جستجو انتخاب می کنند و با توجه به کم شدن استفاده از کامپیوتر های شخصی و گسترش تلفن همراه موبایل مارکتینگ اهمیت خاص خود را نشان می دهد.
هرچند ارسال پیام کوتاه فیزیکی از روش های موبایل مارکتینگ به حساب می آید اما با توجه به توسعه ی اینترنت در گوشیهای هوشمند این امکان برای مدیران فراهم آمده تا بتوانند تأثیر بیشتری بر مخاطبان گذاشته و اطلاعات بیشتری را از طریق پیام های مالتی مدیا،شبکه های اجتماعی تحت موبایل و همچنین اپلیکیشن های اختصاصی در اختیار مخاطبان خود قرار دهند. این ابزارها علاوه بر کم هزینه بودن می توانند مخاطبان بیشتری را تحت پوشش قرار داده و به نسبت تبلیغات سنتی مانند بروشورها و بیلبوردهای تبلیغاتی تأثیر بیشتری بر مشتری بگذارند.
از ویژگیهای بازاریابی موبایل امکان اطلاع رسانی به مخاطب در هر مکانی است که مخاطب حضور دارد.بر خلاف بازاریابی های سنتی که یا مخاطب باید در محل تبلیغات شما قرار گیرد و یا شما می بایست تبلیغات خود را به دست او برسانید تلفن همراه امروزه عضو جدانشدنی از وسایل همراه افراد بوده و تبلیغات شما در هر شرایطی در دسترس مخاطب قرار می گیرد.
هدایت کاربران موبایل از پیام های تبلیغاتی به سمت وب سایت های تحت موبایل این امکان را به مدیران و صاحبان کسب و کار می دهد که علاوه بر اطلاع رسانی امکان خرید کالا در لحظه تبلیغات را افزایش دهند.
توصیه شخصی بنده به عنوان یک مشاور مدیریت و متخصص فناوری اطلاعات تدوین پلن دقیق برای بازاریابی موبایل و مشخص کردن نحوه ی تأثیرگذاری تبلیغات تحت موبایل بر مخاطب و برنامه ریزی دقیق برای توسعه ی این بخش از بازاریابی محصولات شماست.عدم برنامه ریزی دقیق برای بازاریابی تحت موبایل می تواند علاوه بر عدم دستیابی به کلیه اهداف بازاریابی آنلاین منجر به دفع مشتریان و امکان جلوگیری از بازگشت قدرتمند به این حوزه گردد.
وحید زارعی مهر ۹۴