آینده شغلی بهتر یکی از مواردیست که همه ما به آن توجه خاصی داریم. اکثر مردم از نوجوانی به دنبال یافتن راهی برای تضمین آینده شغلی خود و ارتقا در مسیر شغلی هستند. یکی از نکاتی که امروزه همه در مورد آن سخن می گویند بحث اشتغال و داشتن شغلی مناسب است. اما چطور می توانیم آینده شغلی بهتر ی داشته باشیم؟ این مقاله نگاهی دارد به نکاتی که شما را به سمت آینده شغلی بهتر سوق می دهد.
در جلسات و همایش های مختلف و بعضا در جمع بسیاری از افراد این جمله را بسیار می شنویم که شغل مناسب بسیار کم و وضعیت اشتغال نابه سامان است و اصولا اکثر مشاغل به افرادی می رسد که دارای روابط خاص یا به اصطلاح پارتی هستند. در چنین شرایطی اکثر کارجویان دچار یاس شده و گمان می کنند که تمام اشکالات منشا بیرونی داشته و باید منتظر بر طرف شدن تمام موانع باشند. هرچند به عنوان یک مشاور حوزه کسب و کار وجود چنین شرایط و نابه سامانی را تکذیب نمی کنم، اما باید به این نکته توجه کرد که اگر موقعیت شغلی مناسب به ازای هر ده فارغ التحصیل فقط برای سه نفر است و دو نفر از این سه نفر از طریق روابط جذب کار می شوند این نباید به معنی نا امید شدن شما باشد بلکه باید عزم شما را برای رسیدن به آن یک سهمیه جزم نماید.
اگر اکنون شاغلید و به دنبال موقعیت شغلی بهتری هستید و یا اینکه تا کنون نتوانستید موقعیت شغلی مناسبی کسب کنید باید نکات زیر را مد نظر قرار دهید.
مهارتی مناسب کسب کنید.
بسیاری از جویندگان کار اصولا تحصیلاتی در راستای علایق خود نداشته اند و اکنون بعد از سالها تحصیل در یک رشته اشتباه و نادرست انتظار دارند شغلی مناسب بیابند. دانستن این نکته ضروری است که اگر در رشته مناسبی تحصیل نکرده باشید و رشته ای که در آن تحصیل کرده اید مورد علاقه شما نبوده است نباید انتظار اتفاقی خارق العاده در زمینه اشتغال باشید. بنابراین قبل از هر چیزی مهم است که مهارتی مرتبط با علایق خود داشته باشید.
در رشته خود جزء افراد برتر باشید و مهارتهای مرتبط با شغل مورد نظر را کسب نمایید.
امروزه شاهد این هستیم که تعداد بسیار زیادی از متقاضیان کار دارای سطحی عمومی از مهارتها هستند. اغلب آنها به تازگی فارغ التحصیل شده و دارای مهارتهای پایین یا نهایتا متوسط می باشند. یکی از مواردی که برای کارفرما بسیار اهمیت دارد استخدام افرادی است که دارای مهارتهای خاص تری باشند. دقت کنید که این موضوع با تجربه کاری فرق دارد. چون اغلب گمان می کنند که کارفرمایان فقط به دنبال استخدام افراد با تجربه کاری هستند. باید بگویم خیر اگر شما دارای مهارتهایی بالاتر از سطح متوسط و بهتر از بقیه متقاضیان باشید این می تواند جایگزین تجربه کاری شود و مورد توجه کارفرما قرار گیرد.
کارفرما را انتخاب کنید نه شغل را.
شاید این موضوع کمی رویاپردازانه به نظر برسد اما باید بگویم بسیاری از افرادی که جویای کار هستند تنها به دنبال شغل می باشند. کسانی را می شناسم که بیشتر از یک سال در روزنامه ها به دنبال شغل بوده و در طول یکسال در بیش از پنجاه مصاحبه شغلی حاضر شده اند و نهایتا نتیجه نگرفته اند. جالب اینجاست که مشاغلی که برای آن اقدام نموده اند در حوزه های کاملا متفاوت و حتی بی ارتباط با مهارتها و رشته تحصیلی آنهاست و زمانی که علتش را جویا می شوم به نبود کار اشاره می کنند. همانطور که قبلا گفتم این موضوع درست است و متاسفانه موقعیت های شغل با تعداد متقاضیان سنخیتی نداشته و این امر موجب صف طولانی از متقاضیان کار شده است. اما هدف من از این مقاله یافتن کار نیست بلکه رسیدن به یک موقعیت شغلی مناسب و خوب است. اگر با چنین تفکری به دنبال شغل هستید توصیه می کنم روش خود را عوض کنید. یعنی ابتدا شغل و سمت مورد علاقه خود را مشخص کنید و سپس به جای وقتی که برای مراجعه به کارفرمایان مختلف و جستجوی شغل می گذارید زمان را صرف توسعه مهارتهای خود برای تصاحب شغل مورد نظرتان نمایید.
مصاحبه شغلی در رسیدن به آینده شغلی بهتر بسیار مهم است.
شاید بسیاری از افراد از حضور در مصاحبه های شغلی خسته شده باشند و گمان کنند که این مصاحبه ها بی فایده و بی ثمر است. باید بگویم در مقابل بسیاری از کارفرمایان نیز با این مصاحبه ها و دیدن افرادی بی هدف خسته و بسیار عصبی می شوند. با توجه به کمبود شغل شاید باور کردنی نباشد که برای استخدام یک نفر ممکن است یک شرکت حرفه ای رزومه صد ها نفر را بررسی و ده ها مصاحبه شغلی انجام دهد اما بعضا با افرادی مواجه می شوند که حتی ابتدایی ترین آداب حضور در مصاحبه شغلی را نمی دانند. شخصا به عنوان مسئول مصاحبه های شغلی بارها و بارها چنین صحنه هایی را دیده ام و متاسفانه نیروی کار ما نه تنها از ابتدایی ترین شرایط استخدام آگاه نیست بلکه عزمی هم برای یادگیری نحوه حضور در مصاحبه شغلی ندارد. به طور مثال اولین شرط حضور در مصاحبه شغلی آماده کردن یک رزومه شامل مشخصات فردی و سوابق تحصیلی و مهارتی و مدارک مورد نیاز برای احراز هویت است. که متاسفانه بسیاری از کارجویان این موارد را به همراه خود ندارند. دوم بسیاری از کارجویان در جلسه مصاحبه اطلاعاتی راجع به شغل و سمتی که برای آن وارد جلسه مصاحبه شده اند را ندارند. یکی از مواردی که حتما باید قبل از ورود به جلسه مصاحبه مورد توجه قرار دهید داشتن اطلاعات کافی در مورد کارفرما، شغلی که قرار است در آن ایفای نقش کنید و حتی رقبا و سوابق آن شرکت است. اینها تضمینی برای آینده شغلی بهتر شما خواهد بود.
مناسب لباس بپوشید و زبان بدن خود را کنترل کنید.
اگر دارای مهارتهای مناسبی هستید. اگر رزومه مناسبی برای خود آماده کرده اید. اگر شرکتی را که مایلید در آن کار کنید را انتخاب نموده اید و اگر در مورد شغل مورد نظر خود اطلاعات کافی کسب نموده اید حال باید یاد بگیرید چطور در جلسه مصاحبه حاضر شوید به سوالات پاسخ دهید. باید بدانید قبل از اینکه سخن بگویید نحوه پوشش و حضور شما در جلسه مورد توجه مصاحبه کننده قرار می گیرد بنابراین پوشش فرمال و مناسب محیط کار بسیار مقبول خواهد بود مورد دوم اینکه باید چند نمونه از پرسشهایی که عمدتا در جلسات مصاحبه پرسیده می شوند را در ذهن خود مرور نمایید و برای آنها پاسخ های مناسبی در نظر بگیرید. به طور مثال
چرا می خواهید در شرکت ما کار کنید؟
هدف شما از کار چیست؟
چطور می توانید در توسعه شرکت ما نقش داشته باشید؟
اگر خود را برای سوالات احتمالی آماده کرده باشید و اعتماد به نفس کافی داشته باشید حال باید بدانید که چطور باید زبان بدن خود را کنترل نموده و با ترتیب مناسب و بدون زیاده گویی و یا پرحرفی پاسخ های جامع و صحیح را به مصاحبه کننده انتقال دهید.
در انجمن ها و شبکه های مرتبط با شغل مورد نظر خود عضو شوید.
شاید آنقدر خوش شانس نباشید که به صورت اتفاقی کارفرمای مورد نظر شما در مهمانی شما شرکت کند و بگوید از فردا سر کار رویاییتان حاضر شوید. اما اگر در انجمن ها و مجالس مرتبط با شغل خود حاضر شوید احتمال اینکه با چند نفر از فعالان حوزه کاری خود آشنا شوید خیلی با شانس شما در ارتباط نخواهد بود و این امری عادی و محتمل است. بنابراین باید همیشه پس از داشتن آمادگی های لازم برای استخدام خود را در مسیر مناسب قرار دهید.
هر چند موارد بسیار زیادی در رسیدن شما به آینده شغلی بهتر نقش دارد اما موارد ذکر شده حداقل هایی است که در صورت عدم رعایت شما را از رسیدن به شغل مورد نظرتان دور خواهد کرد.
وحید زارعی اردیبهشت ۹۶
۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه
مقاله کاربردی و بسیار خوبی برای افراد جویای کار است . علاوه بر دانش ,
مهارت اندوزی , علاقه به شغل کسب تجربه و تلاش و ناامید نشدن رمز موفقیت است
عالی بود ممنون