حرفه ای گری
حتما در مورد واژه حرفه ای گری بسیار شنیده اید. اینکه باید در محل کار حرفه ای باشیم و حرفه ای رفتار کنیم. اینکه افراد حرفه ای درآمد بیشتری از دیگران کسب می کنند و اینکه افراد حرفه ای سریع تر از دیگران مسیر موفقیت را طی خواهند کرد. در اغلب مشاغل افراد حرفه ای معمولا درآمد بیشتری از سایر افراد داشته و امنیت شغلی بالاتری دارند. همچنین قدرت چانه زنی آنها در دریافت مزایا، عقد قرارداد های بهتر و یا امتیازات بیشتر از کارفرمایان بالاتر است. اما یک پرسش کلیدی وجود دارد که باید به آن پاسخ گفت
اصول حرفه ای گری چیست ؟ و چه کسی حرفه ای است؟
برای درک بهتر از موضوع و انتقال بهتر مطلب بهتر است ابتدا این موضوع روشن شود که زمانی که از کلمه حرفه ای نام می بریم حتما باید در کنار آن یک حرفه نیز مطرح شود بنابراین شاید زمانی که سطح مهارتهای ما در یک حرفه از متوسط مهارتهای دیگر افراد شاغل در آن حرفه بیشتر شود بتوانیم خود را درون دسته حرفه ای ها به شمار بیاوریم اما این تمام ماجرا نیست.
جدا از اینکه چقدر دانش و مهارت در زمینه حرفه خود داریم و دانش تخصصی ما، تا چه میزانی در راستای حرفه ای که در آن شاغل هستیم تاثیرگذار است فاکتور های دیگری نیز به عنوان شاخصه های حرفه ای گری شناخته می شوند که به صورت عام می تواند ما را به عنوان یک فرد حرفه ای در رسته کاریمان معرفی کرده و باعث ایجاد جایگاه و یک برند معتبر از ما گردد. در چنین شرایطی است که به عنوان یک حرفه ای می توانیم قدرت بیشتری در کسب و کار خود داشته باشیم.
بنابراین می توان فاز اول حرفه ای گری را کسب مهارتهای تخصصی در زمینه کاری و همچنین مهارتهای جانبی در راستای توسعه شغل دانست. حال در مرحله بعد یک فرد حرفه ای باید دارای خصوصیاتی خاص و متعهد به اصولی باشد که وی را به شکلی ثابت، در دیدگاه دیگران به عنوان یک فرد حرفه ای معرفی نماید.
شایسته و قابل اعتماد باشید
آیا واقعا شما شایستگی اینکه در جایگاه یک فرد حرفه ای باشید را دارا هستید؟ آیا مهارتها و توان فنی و دانش شما به اندازه ای که ادعا می کنید و به دیگران معرفی می کنید پررنگ و موثر است؟ آیا افراد دیگر می توانند به مهارتها و شایستگی شما اطمینان کنند؟ اگر خوب به پرسشها بنگرید خواهید دید که تفاوت چندانی بین مشاغل مختلف وجود ندارد. شایستگی و ایجاد اعتماد در هر حرفه ای می تواند از شاخصه های حرفه ای گری باشد.
بر اصول حرفه ای خود پایدار باشید
چه بسیار افرادی که دارای مهارت و تخصص فوق العاده ای هستند اما به خاطر از دست ندادن برخی از موقعیت ها به سادگی از اصول حرفه ای خود عدول کرده و با نادیده گرفتن مسایل حرفه ای تن به انجام کارهای مرتبط با حرفه خود، بدون در نظر گرفتن اصول حرفه ای می کنند. مهندس ناظری که بدون توجه به اصول ایمنی، ساخت و قوانین، امضای خود را بر استقلال حرفه ای می فروشد. وکیلی که بر خلاف اصول حرفه ای با وجود دانش و آگاهی بر اشتباه بودن یک موضوع به پیگیری یک دعوای حقوقی تن می دهد و یا یک مربی ورزشی که با وجود آگاهی از مضررات برخی رفتارها در باشگاهی به ادامه فعالیت می پردازد در واقع با زیرپا گذاشتن اصول حرفه ای چشمان خود را بر مواردی که شاید گمان می کند در آن زمان تاثیری بر شغل وی ندارد و یا ماندن بر اصول ممکن است به ضرر وی تمام شود از اصول حرفه ای خود چشم پوشی کرده و استقلال حرفه ای خود را زیر سوال برده است.
ارتباطات موثر برقرار کنید و به دیگران احترام بگذارید
بارها و بارها در مقالات مختلف ذکر کرده ام که یک فرد با مهارتهای ارتباطی بالا نه فقط یک گوینده و سخنران خوب بلکه یک “شنونده عالی” است. درست شنیدن و داشتن مهارتهای لازم برای گوش دادن به صحبتهای دیگران علاوه بر اینکه شما را جذاب تر می کند بلکه شما را فردی حرفه ای تر نشان می دهد. زمانی که شما به خوبی می شنوید درک بهتری از خواسته های دیگران خواهید داشت بنابراین با برقراری ارتباط موثر یادگیری مهارتهای ارتباطی، استفاده از کلمات صحیح در جایگاه درست و حفظ احترام دیگران می توانید خود را به عنوان یک فرد حرفه ای معرفی نمایید.
نسبت به حرفه خود عشق و غرور داشته باشید
یکی از اصول مهم حرفه ای گری غرور حرفه ای و عشق به حرفه است. فردی که نسبت به حرفه ی خود غرور و عشق نداشته باشد اصولا نمی تواند انتظار توسعه و نتایج فوق العاده از کار و حرفه خود را داشته باشد. اینکه فعلا در جایگاه واقعی خود نیستیم نباید باعث این موضوع گردد که نسبت به کار خود غرور نداشته باشیم و با سر افکندگی و سرکوب خود به ادامه کار بپردازیم. یکی از بنیانی ترین مواردی که باعث پیشرفت و توسعه فردی می گردد حس غرور به شغل و عشق به حرفه است.
یادگیری مداوم را فراموش نکنید
شاید همین امروز شما یک فرد حرفه ای در کار خود باشید. اما اینکه بخواهید حرفه ای باقی بمانید باید یکی از اصول مهم حرفه ای گری را رعایت کنید. و آن چیزی نیست جز یادگیری مداوم. شما حتما به عنوان یک فرد حرفه ای باید این باور را در ذهن خود تقویت کنید که دانسته های دیروز شما برای آینده حرفه ای شما کافی نیست. یک فرد حرفه ای به صورت مداوم برنامه ای برای توسعه مهارتهای مرتبط با حرفه خویش داشته و هرگز پایبندی به این برنامه را فراموش نمی کند.
به سازمان خود متعهد باشید
مهم نیست امروز در کدام شرکت یا سازمان کار می کنید و یا کدام کارفرما را انتخاب کرده اید. هر چه که هست شما با انتخاب خود در آن جایگاه قرار گرفته اید بنابراین به عنوان یک فرد حرفه ای اجازه تخریب سازمان خود و یا بد عهدی نسبت به اصول و قرارداد فی ما بین را ندارید. شما اجازه تخریب جایگاه سازمان خود نزد مشتریان و افکار عمومی را نیز ندارید. همچنین شما متعهدید حتی با وجود بدترین قرارداد بهترین خدمات را به کارفرمای خود بدهید و یا اینکه به صورت حرفه ای به قرارداد خود پایان داده و از آن سازمان خارج شوید. رفتار شما با کارفرمایان و یا مشتریانتان در واقع نشان دهنده میزان حرفه ای گری شما در قرارداد ها و مشاغل بعدی شما خواهد بود.
کار تیمی و کمک به تیم را فراموش نکنید
هر چقدر هم در حرفه خود مهارت و تخصص داشته باشید اگر قابلیت حضور و قرار گرفتن در یک تیم را نداشته باشید همیشه دچار بحران شده و نتایچ ضعیفی به دست خواهید آورد. چه به عنوان یک رهبر و مدیر و چه به عنوان یک عضو از یک تیم باید قابلیت کار تیمی و تعهد به کار تیمی را داشته باشید. بنابراین یکی دیگر از اصول حرفه ای گری را می توان یادگیری مهارتهای کار تیمی و همچنین حمایت از تیم را عنوان کرد.
با اتیکت باشید
با اتیکت بودن خود می تواند شامل فاکتورهای بسیار زیادی باشد. از حضور به موقع در محل کار و جلسات. احترام گذاشتن به دیگران و توجه به آداب حضور در هر مکان متناسب با مکان، تا شیوه لباس پوشیدن و فن بیان و تسلط بر کلام و همچنین توجه به شخصیت و غرور دیگران و ایجاد آرامش برای دیگر افرادی که با آنها سر و کار دارید را می توان در زمره اصول اتیکت برشمرد. باید به این نکته بسیار ظریف دقت نماییم که با توجه به اینکه در چه حرفه ای کار می کنیم رفتار، پوشش، حضور ما در اماکن مختلف و حتی افرادی که می توانیم با آنها نشست و برخواست داشته باشیم تحت الشعاع قرار گرفته و باید مورد توجه قرار گیرد.
تمرکز و تعهد به پیشرفت را فراموش نکنید
اگر حرفه خود را درست انتخاب کرده اید باید بدانید که برای رسیدن به اوج حتما به زمان نیاز دارید. یادمان باشد که “۹ مادر نمی توانند یک کودک را در یک ماه به دنیا بیاورند و برای به دنیا آمدن یک کودک به ۹ ماه زمان نیاز است” پس حرفه ای شدن در یک حرفه و شناخته شدن به عنوان یک برند حرفه ای نیاز به زمان و تمرکز بر تمام جوانب آن حرفه دارد.
هر چند حرفه ای گری شامل اصول و قواعد بسیار زیادی بوده که از جمله می توان اخلاق حرفه ای، مثبت نگری، تعهد به مشتری و مباحث دیگری را مطرح کرد اما امیدوارم موارد ذکر شده در این مقاله بتواند تا حدودی تفاوت یک فرد حرفه ای را با یک فرد غیر حرفه ای مشخص نماید.
وحید زارعی بهمن ۹۶
حرفه ای گری
مشاور برندسازی وحید زارعی مدرس و مشاور برندسازی استاد مدیریت
بهترین استاد مدیریت گیلان رشت برگزار کننده دوره های MBA و DBA مدرس اصول و فنون مذاکره برندسازی برندینگ برندسازی شهری برندسازی شخصی برندینگ مقصد بازاریابی و فروش مدیریت استراتژیک
۱۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه
مطالب بسیار مفید و عالی بود استاد
با آرزوی موفقیت روز افزون
بسیارعالیبود ممنون ازنکاتی که یاداوری شد
اصول اساسی و مهمی را برای حرفه ای بودن ذکر کردید . دقیقا همین طور است که می فرمایید تنها سالهای طولانی را در یک حرفه گذراندن برای حرفه ای بودن کافی نیست به قول شاعر صد نکته غیر حسن بباید که تا کسی مقبول طبع مردم صاحب نظر شود . تنها در یک مورد که البته ان هم شما درست می فرمایید اما در شرایط امروز جامعه اگر به سازمان خود نقدی داریم نمی توانیم ایده الیستی بگوییم منفک می شویم و می رویم سراغ کاری دیگر چون مجبور به از دست دادن خیلی چیزها می شویم
مطلب بسیار خوبی بود جناب زارعی
متاسفانه بسیاری از افراد ادعای حرفه ای بودن دارند اما به این اصولی که اشاره شد در زمینه حرفه ای گری هیچ پایبندی ندارند
با سلام و خسته نباشید. مقاله ی کامل و جامعی بود ، با توجه به موارد ذکر شده می توان نتیجه گرفت که حرفه ای بودن هم ذاتی هست و هم اکتسابی که البته به نظر من بخش ذاتی که شامل داشتن اصول اخلاقی و صداقت و عشق به شغل است، از سایر موارد ذکر شده اهمیت بیشتری دارد، هرچند که در کنار آنها میتوان حرفه ای بودن را تعریف کرد.
با تشکر
عالی بود. حتما سعی میکنم به تمام نکات ذکر شده پایبند باشم.
ضمن عرض سلام و احترام خدمت اقای مهندس زارعی بسیار ممنون از مطالب ریز وکاربردی در مورد حرفه گری.مطمئنا برای بسیاری مفیدفایده خواهد بود
در مورد حرفه ای گری موارد زیادی مطرح شده که بسیار مهم می باشند از جمله:
شایسته و قابل اعتماد باشید، بر اصول حرفه ای خود پایدار باشید، ارتباط خوب با مشتری و اطرافیان برقرار کنید، به سازمان خود متعهد بوده و از حرفه خود احساس غرور کنید، یادگیری مداوم را فراموش نکنید، کار تیمی انجام دهید، با اتیکت باشید و فراموش نکنید برای برند شدن و ساختن شخصیت حرفه ای به زمان نیاز دارد.
خیلی عالی امیدوارم بتونم تو رفتارم اعمال کنم سپاس
سلام خسته نباشید
بسیار لذت بردم جناب زارعی
شیوا و روان بیان فرمودید.
خودم سعی میکنم یک حرفه ای باشم
قابل اعتماد بودن، تعهد و پایبندی به اصول ، عاشق و شیفته حرفه خود بودن، دائما در حال یاد گیری، استقبال از انتقاد و ایده ها، تمرکز، کمال گرایی ، اخلاق و برخورد مناسب و گشاده رویی در روابط و … مسائلی هستند که دائما به آنها فکر میکنم و سعی میکنم عمل کنم و در تمام مدت مطالعه این مقاله با حسی خوب به این موضوع فکر میکردم که درگیری ذهنی من بیهوده نبوده و به این اطمینان رسیدم که در حال پیمودن مسیر درست هستم و از شما ممنونم که یک فرد حرفه ای هستید و چراغ راه را روشن تر نمودید.
هیچ لذتی بالاتر از آن نیست
که با کسی آشنا شوی
که دنیا را مانند تو میبیند
گویی در می یابی که « دیوانه نبوده ای »
کریستین بوبن
سلام
هرچه تلاش کردم تا شاید یکی ازموارد ذکر شده را مهمتر از بقیه موارد ببینم، موفق نشدم. در واقع همه مواردی که ذکر فرمودید باید در کنار هم قرار گرفته تا بتوان یک فرد را حرفه ای نامید.
سلام استاد وقت بخیر .مرسی از مطلب جالتون همیشه برای ادما سوال پیش میاد که چرا یکی که دقیقا حرفه مشابه داره درامدش خیلی بیشتره و موفقتره این اصولی که توضیح دادین خیلی کاربردی بودن مخصوص اون قسمت که راجب پایبندی به اصول حرفه ای توضیح دادین چون خیلی زیاد این عدم پایندی رو داریم توی مشاغل مختلف میبینیم .امیدوارم با خوندن چندین باره این اصول و انجامشون در حرفه ای که داریم یک شخص حرفه ای به شمار بیایم.