بهترین مشاور کسب و کار کیست؟ این پرسشی است که اگر تمایل داشتید کسب و کار خود را توسعه دهید و یا چالش های آنرا بر طرف کنید می بایست به آن پاسخ بدهید. البته مساله این نخواهد بود که بهترین مشاور کسب و کار چه کسی است بلکه بهتر است این پرسش را مطرح کنید که بهترین مشاور برای کسب و کار من چه کسی است؟ اگر این پرسش درست مطرح شود آنگاه پاسخ های صحیح و مناسب هم برای آن یافت خواهد شد.
ابتدا باید بدانیم که اصولا مشاوره کسب و کار چیست؟ ما امروزه کلمات زیادی در این حوزه می شنویم که گاه به شکلی هم معنی تعبیر می شوند اما در واقع تا حدودی با هم متفاوت هستند. به عنوان مثال مشاور مدیریت و مشاور کسب و کار تا حدودی با هم متفاوت هستند از این جهت که مشاور مدیریت احتمالا مستقیما به مدیر سازمان مشورت می دهد. اما مشاور کسب و کار ممکن است تمام زوایای یک کسب و کار را مورد بررسی قرار دهد و گاهی هم درگیر پیاده سازی و اجرای ایده های خود شود.
همینطور باید بدانیم که هر کسب و کاری از بخش های گوناگونی تشکیل شده که ممکن است نیاز به یک مشاور خبره و متخصص در همان بخش داشته باشد که این نیز بستگی به صنعتی که آن کسب و کار در آن فعالیت می کند و همینطور اندازه آن کسب و کار دارد. به طور مثال یک کسب و کار با چند کارمند محدود شاید نیاز به یک مشاور متخصص منابع انسانی به صورت مستقل نداشته باشد اما یک کسب و کار با صدها کارمند و ساختاری پیچیده حتما نیاز خواهد داشت که شما از مشاوره یک متخصص منابع انسانی نیز بهره مند شوید. امروزه علم مدیریت به شاخه های متعددی تقسیم شده و در بسیاری از موارد یک مشاور می بایست علاوه بر دانش مدیریت به علومی مانند اقتصاد رفتاری، روانشناسی، جامعه شناسی و … نیز تسلط داشته باشد.
حال جدا از این که در چه بخشی نیاز به مشاوره داریم می توانیم به این سوال پاسخ دهیم که یک مشاور مدیریت حرفه ای دارای چه ویژگی ها و مشخصاتی است و بهترین مشاور کسب و کار برای من و کسب و کار من چه کسی است؟
در دنیای کسب و کار، هرگونه تصمیم گیری و انجام کاری نیاز به داشتن دانش و تجربه متخصصانه دارد. در این راستا، مشاوران حرفه ای کسب و کار نقش بسیار مهمی در بهبود عملکرد و رشد کسب و کار دارند. مشاوران حرفه ای کسب و کار با توجه به تجربه و دانش خود، به کسب و کارها کمک می کنند تا به بهترین شکل ممکن عمل کنند و در نهایت به رشد و پیشرفت بیشتری دست یابند. در این مقاله، چهار ویژگی اصلی یک مشاور حرفه ای کسب و کار را بررسی خواهیم کرد.
۱. تجربه و تخصص
تجربه و تخصص دو ویژگی اصلی یک مشاور کسب و کار حرفه ای است. اما باید به درک درستی از دو ویژگی برسیم. برخی افراد گمان می کنند که بهترین مشاور کسی است که حتما خودش چنین کسب و کاری را راه اندازی کرده باشد در حالی که این یک خطای ذهنی بیشتر نیست. مثل این است که بگویید یک پزشک برای درمان یک بیماری باید حتما خود قبلا به آن بیماری دچار شده باشد. ما به طور واضح می دانیم که نیازی نیست یک پزشک قبلا مبتلا به یک بیماری باشد تا بتواند آن را درمان کند. زیرا یک پزشک متخصص و با تجربه فقط کافیست دانش کافی و تجربه برخورد با آن بیماری و توانایی شناخت زوایای مختلف آن بیماری را داشته باشد. یک مشاور حرفه ای کسب و کار که قبلا با موارد مشابه برخورد کرده باشد. می تواند از طریق شهود خود سریع تر به مسئله اصلی برسد. همینطور او می داند که یک درمان و راه حل ثابت برای همه موارد و اشکالات کارساز نیست. و در هر موردی می بایست بررسی و تحلیل جداگانه ای داشته باشد.
۲. دانش فنی
دانش فنی، یکی دیگر از ویژگی های مهم یک مشاور حرفه ای کسب و کار است. داشتن تخصص از طریق دانش در حوزه های مورد مشاوره و تحصیلات مرتبط یکی از شاخصه های یک مشاور حرفه ای است که حتما باید در نظر گرفته شود. باید بدانیم که دنیای کسب و کار با سرعت بسیار زیادی در حال تغییر است. مدیریت کسب و کار نیاز به یک متخصص با دانش های میان رشته ای دارد. آگاهی از علومی مانند مدیریت، روانشناسی، جامعه شناسی و علوم شناختی می تواند ابزارهای درک بهتر یک مشاور حرفه ای از کسب و کار باشد. از این رو داشتن دانش به روز و علم نوین و گسترده و همچنین علم عمیق در حوزه مورد مشاوره بسیار لازم و ضروری است.
۳. مهارت های ارتباطی
مشاور کسب و کار باید توانایی ارتباطی بالایی داشته باشد. این توانایی باید به شکلی باشد که او هم بتواند به خوبی اطلاعات را از بخش های مختلف کسب و کار دریافت کند و هم بتواند نتایج را به شما انتقال دهد. این به معنای این است که باید قادر باشد به شما به طور دقیق و مفصل توضیح دهد که چگونه میتوانید بهترین راه حلها را پیدا کنید. همچنین، باید قادر باشد به شما کمک کند تا فرآیند تصمیمگیری را در مورد کسب و کار خود به طور دقیق و مفصل درک کنید. بنابراین، مشاور کسب و کار باید توانایی ارتباط با مشتریان خود و همچنین تاثیر گذاری بر آنان را داشته باشد.
۴. قدرت تحلیل
قدرت تحلیل، یکی دیگر از ویژگی های مهم یک مشاور حرفه ای کسب و کار است. یک مشاور حرفه ای با داشتن قدرت تحلیل و توانایی تفکر سیستمی مناسب، می تواند مشکلات کسب و کارها را بهتر بررسی کند و بهترین راه حل های خود را پیشنهاد دهد. قدرت تحلیل مشاوران حرفه ای کسب و کار به آنها کمک می کند تا مشکلات کسب و کارها را به بهترین شکل ممکن بررسی کنند. تفکر سیستمی یک روش تفکر است که به کمک آن، می توان به بهترین شکل ممکن برای حل مسائل پیچیده و چالش های کسب و کار پرداخت. تفکر سیستمی به معنای تحلیل مسائل به صورت گسترده و در نظر گرفتن تمام جوانب مسئله است.
در نهایت بهترین مشاور کسب و کار برای شما کسی است که هم با صنعت و بازار شما آشنا باشد و هم با تکیه بر تجربه و دانش گسترده و نه فقط تکرار چند جمله که اغلب مشاوران زرد و تجاری استفاده می کنند به کسب و کار شما کمک کند و بتواند شما را از یک مرحله به مرحله بعدی رشد کسب و کارتان رهنمود کند.
وحید زارعی
۱ دیدگاه. ارسال دیدگاه
خیلی نکات مهمی اشاره کردید متاسفانه امروزه بیشتر از تعداد کسب و کارها کوچ کسب و کار هست بدون هیچ رزومه علمی و تخصصی