برندسازی رستوران پروسه ای است که نیاز به برنامه ریزی و توجه خاص دارد. بسیاری از مدیران رستوران ها تمایل دارند مانند برخی از معروف ترین رستوران ها، رستوران خود را تبدیل به یک برند جهانی نمایند. کاری که مجموعه هایی مانند KFC و MacDonald قبلا انجام داده اند. اما این امر چطور امکان پذیر خواهد بود و برندسازی رستوران چه مراحلی را پیش رو دارد. در این مقاله بایدها و نباید های برندسازی رستوران را به اختصار شرح می دهم.
ارایه محصولِ با کیفیتِ خوب همیشه می تواند گامی به سوی موفقیت یک کسب و کار باشد اما این موضوع همه چیز نیست. قبل از اینکه یک محصول به موفقیت فوق العاده برسد، که بتوانیم بگوییم آن محصول یا کسب و کار تبدیل به یک برند موفق شده است باید بدانیم فلسفه وجودی آن محصول یا کسب و کار چیست؟ و حتما باید تفاوت یک ارایه خوب را با یک ارایه فوق العاده و تاثیر گذار، که یک مجموعه را تبدیل به یک برند محبوب می کند، تشخیص دهیم.
برای پاسخ به این پرسش ها باید گفت فلسفه وجودی یک رستوران صرفا تامین غذای مراجعه کنندگان نیست. در بسیاری از موارد مراجعه کنندگان یک رستوران برای سپری کردن ساعاتی مفرح و یا کسب آرامش در کنار دوستان و خانواده خود وارد یک رستوران می شوند. بنابراین علاوه بر ارایه مطلوب و کیفیت غذا نکاتی دیگری که بتواند خاطره خوبی در ذهن آنها ایجاد کند باید مورد توجه مدیران رستوران قرار گیرد تا بر همان اساس و با برنامه ریزی در استراتژی برندینگ رستوران بتوان به برندسازی رستوران پرداخت.
فاکتورهایی مانند مکان رستوران، قیمت گذاری محصولات بر اساس بازار هدف و رسته مشتریان و البته کیفیت غذای ارایه شده و همینطور بهداشت و سلامت محصولات غذایی مواردیست که حتما مهم و باید مورد توجه قرار گیرد اما امروزه با توجه به بازار رقابتی شاید اکثر این فاکتورها در رستوران های جدید و قدیمی رعایت می شوند و سطح ارایه با کیفیت خوب امری بدیهی برای رعایت مشتری مداری است. لذا برای ایجاد یک تفاوت قابل درک و خاطره ساز که بتواند برند شما را شکل داده و ذهنیت ساز باشد توجه به جزییات بیشتری در امر رستوران داری باید مدنظر قرار گیرد.
برای اینکه بتوانید برندی با ارزش خلق کنید توصیه می کنم موارد پرسش های زیر را برای خود و گروه مدیریتی خود مطرح نموده و پاسخی درخور برای آن پیدا کنید.
- تفاوت عمده شما با دیگر رستوران ها چیست؟
شما باید وجه تمایز قابل درک خود را با دیگر ارایه دهندگان مشخص کنید. چه چیزی رستوران شما را از دیگر رستوران ها متمایز می کند و آیا مشتری حتی در یکبار خرید و حضور در مجموعه شما می تواند این وجه تمایز را درک کند؟
- آیا وجه تمایز شما با دیگر رستوران ها برای مشتری ارزشمند و متمایز است؟
تنها متفاوت بودن کافی نیست. متفاوت بودن و کیفیت داشتن باید در کنار هم و در جهت ایجاد ارزش برای مشتری باشد که بتواند در رقابت با دیگران شما را در ذهن مشتری متمایز نماید.
- قرار است چه حسی را به مشتری منتقل کنید؟
دقیقا تفاوت یک ارایه خوب با یک ارایه فوق العاده در همین نقطه شکل می گیرد. فلسفه وجودی شما چیست و قرار است چه حسی را به مشتری انتقال دهید. شما نمی توانید انواع رستوران ها را با هم ترکیب کنید و ارایه خوبی داشته باشید. اصولا باید تصمیم بگیرید که قرار است رستوران شما به چه چیزی معروف شود. محیط کلاسیک، محیط مدرن، سرعت در ارایه، آرامش در محیط و یا ….
اخیرا چند تجربه در رستورانهای ایرانی داشته ام که برای جذب مشتری و یا ایجاد خاطره ای خوش برای مشتریان از روشهای مختلفی مانند موسیقی زنده استفاده نموده اند. در یکی از موارد وقتی با جمعی به رستوران رفتم صدای بلند گوها و خواننده به حدی بود که به هیچ عنوان امکان شنیدن صدای گارسون ها و سالن دار ها وجود نداشت و حتی در مشورت کردن با همراهان برای انتخاب غذا ها دچار مشکل شده بودیم. باید گفت هرچند ممکن است که در نگاه اول محیط مفرح و خاطره انگیزی ایجاد شده باشد اما اینکار اصولا با فلسفه رستوران هایی که تبدیل به یک برند جهانی می شوند فاصله زیادی دارد بنابراین شما به عنوان صاحب رستوران باید در استراتژی برندسازی رستوران خود حتما رعایت اصالت رستوران را در نظر بگیرید.
- آیا پرسنل شما برای انتقال پیام برند شما آموزش دیده اند؟
آموزش منابع انسانی در هر شغل و کسب و کاری یکی از مهمترین ارکان رسیدن به موفقیت است. حتی اگر شما حرفه ای ترین کارمندان را استخدام کرده باشید باید بدانید شاید فلسفه و پیام محل کار قبلی آنها با مجموعه شما متفاوت باشد. بنابرین منابع انسانی و پرسنل شما باید کاملا برنامه برندینگ شما را درک کرده و در راستای انتقال شعار و پیام برند شما به مشتری قدم بردارند.
- هویت رستوران را شما چطور مشخص می شود؟
برای ایجاد جایگاه و ذهنیت سازی برند حتما باید شخصیت رستوران شما شکل بگیرد. شخصیتی که دارای هویتی متمایز از دیگران بوده و با کمترین زحمت بتواند در خاطر مشتریان جای بگیرد. هویتی شامل نوع طراحی محیط. رنگها، لوگو، نوع موسیقی محیط و البته تبلیغات و شعاری که در راستای اهداف برندسازی رستوران شما طراحی و به وسیله همه ارکان سازمانی شما به مشتری منتقل میشود.
- آیا برنامه ای برای بهبود دارید؟
یک کیفیت خوب ثابت در مرور زمان تبدیل به یک کیفیت بد میشود چرا که طبع و سلایق مشتریان تغییر کرده و همچنین رقبا در حال بهبود و پیشرفت هستند. بنابراین بسیار مهم است که برنامه ای برای بهبود مستمر و ایجاد تغییراتی در راستای رفع نیاز مشتریان و رفع حس یکنواختی و تکراری شدن در مشتریان داشته باشید.
- آیا برنامه ای برای ارتباط با مشتریان دارید؟
یک برنامه هدفمند و مناسب برای برقراری ارتباط دو طرفه با مشتریان می تواند علاوه بر وفادارسازی مشتریان شما را با خواسته های مشتریان آشنا نموده و به سمت بهبود سوق دهد. مشتریان شما در صورتی که علاوه بر نام و اشیائ فیزیکی رستورانتان بتوانند با کارکنان و حس مطلوب ارایه خدمات در مجموعه شما رابطه نزدیکی ایجاد کنند تبدیل به مشتریان وفادار شده و آنگاه شما را به دوستان و آشنایان خود معرفی خواهند کرد. و دانستن این نکته ضروری است که مهمترین گام برندسازی زمانی شکل می گیرد که مشتریان شما را به افراد جدیدی معرفی نموده و از حس خوب خود در رستوران شما سخن بگویند. بنابراین باید حتما برنامه ای برای شناخت مشتریان و ایجاد حس عاطفی میان آنها و برند رستورانی خود داشته باشید.
در صورت رعایت همه موارد بالا و پرهیز از تقلید و توجه صرف به درآمد مقطعی برند شما شکل گرفته و می توانید برای گام های بعدی برندسازی رستوران خود آماده شوید.
وحید زارعی خرداد ۹۶
۸ دیدگاه. ارسال دیدگاه
بسیار عالی و نکته بینانه??
اغلب رستورانهای ما متاسفانه در اصولی ترین فاکتورهای لازم مثل سلامت و بهداشت مواد غذایی و طعم خوش مانده اند چه برسد به برندینگ. فضاها هم اغلب دلگیر است دریغ از چند گلدان یا تابلو و موسیقی مناسب . آموزش بی شک می توانددر بهبود شرایط تاثیرگذار باشد. نخست مدیران سپس کارکنان., ضمنا تا وقتی کارکنان از حقوق و مزایای منصفانه برخوردار نباشند و رضایت شعلی نداشته باشند این امر محقق نمی شود . امید که اموزشهای خوب این چنینی به کار بسته شود
نکات بسیار خوبی در زمینه برندسازی رستوران بود البته به نظرم کیفیت عالی غذا مهمترین کلید واژه در ایجاد حس خوب در مشتریان باشه . ممنون از مقاله خوب شما جناب دکتر زارعی
مطالب جالب ، خوب و آموزنده ای بود ،
با سلام مقاله فوق رو مطالعه کردم بسیار نکات جالبی مطرح شده که در ذیل به بعضی از آنها اشاره میکنم:
تفاوت یک ارائه خوب و یک ارائه تاثیر گذار است که یک مجموعه را تبدیل به یک برند می کند.
متفاوت بودن و کیفیت داشتن در کنار هم باعث رشد یک برند می شود.
باید بدانیم که چه حسی را میخواهیم به مشتری منتقل کنیم و قرار است رستوران ما به چه چیزی معروف شود.
کارکنان باید برای انتقال پیام برند حتما آموزش ببینند.
برای ذهنیت سازی باید شخصیت رستوران شکل بگیرد. شخصیتی که دارای هویتی متمایز از دیگران بوده (طراحی محیط، رنگ ها، لوگو، نوع موسیقی) و با کمترین زحمت بتواند در ذهن مشتریان جای گیرد.
باید برنامه برای بهبود مستمر داشت.
برنامه ای برای ارتباط دوطرفه با مشتریان داشته باشیم که بتوانیم از نظرات آنان آگاه شویم و در جهت بهبود از نظرات استفاده کنیم و همچنین باعث وفادارسازی مشتریان می شود.
در صورتیکه مشتریان بتوانند علاوه برنام و اشیا با کارکنان و حس مطلوب ارائه خدمات ارتباط نزدیک برقرار کنند تبدیل به مشتریان وفادار شده و آنگاه شما را به دیگران معرفی خواهند کرد که مهمترین گام برند سازی می باشد.
با سلام
برندسازی رستوران نیازمند صرف زمان، صبر و تلاش است. زمانی که این امر به درستی انجام شود، میتوان تصمیم مشتریان هدف ما را در زمان انتخاب رستوران بمنظور صرف غذا تحت تاثیر قرار دهد. نخست بسیار مهم است که با مفهوم برند آشنا شویم
ممنون از مطالب آموزنده و عالی شما
البته بنظر من یک رستوران میتواند با کیفیت خوب غذا و ایجاد ارتباط دوطرفه با مشتریان حس خوب را ایجاد کرده و آنها را تبدیل به مشتریان وفادار کند و برند خود را در ذهن ها متمایز و ثبت کند .
سلام وقت بخیر جناب زارعی
از مطالب مفید شما استفاده بردیم.
کسب و کار رستوران با توجه به ظرفیت بالای آن در بهره وری و توسعه اهمیت زیادی دارد. رستوران علاوه بر رسالت اصلی خود یعنی تامین غذای سالم و ایجاد شرایطی برای اوقات لذت بخش، نقش مهمی در جذب توریست دارد. همانطور که مستحضر هستید یکی از مشخصه های بارزدر صنعت توریسم وجود فضایی استاندار با سرویس دهی متفاوت، با توجه به موقعیت اقلیمی و فرهنگی می باشد. توجه از این منظر اهمیت توسعه و پایداری آنرا دو چندان می کند. اشاره شما به موضوعات کلیدی گواه این مطلب است.